BOOKSTAR-20 vs. COVID-19 – Репер

By

Во духот на традицијата на „BookStar“, цел октомври ќе биде и месец на европската литература и сите изданија поддржани од проектот Креативна Европа на Европската Унија ќе се продаваат по специјални намалени цени во книжарниците на „Антолог“ и онлајн на antolog.mk.

Хуманистичката работа ми отвори нови перспективи

By

Не сакам да зборувам за општествените конструкции и за конфликтите поврзани со нив, но често, кога луѓето читаат книга од Албанија или од Косово, ја доживуваат како некаква егзотика, за нас си мислат „ох, овие знаеле и да читаат, па и да пишуваат“…

Читателот на „Сфинга на гневот“ го замислувам како Индијана Џонс за книги

By

Со Жарко Кујунџиски, писател и главен уредник на книжевниот центар „Антолог“, зборуваме за многу нешта поврзани со 2020, годината што го промени светот неповратно, но и неговото творештво, издавачката куќа што ја води и македонската литература воопшто.

Оливера Ќирковиќ „Јас Пинк Пантер“: Една Брехтовска Сага

By

Не знам каде ми отиде стикерчето со налепница за цени на која ѝ го напишав познатиот афоризам на Брехт: „Не е криминалец оној кој ограбува банки, туку оној кој ги основа“.