рецензија

Првиот роман на Oлдус Хаксли

By

Скандалите во Кроум е првиот роман на британскиот автор Олдус Хаксли. Во книгата објавена 1921 година Хаксли на сатиричен начин ги опишува каприците и случувањата од тоа време.

Хенри IV

By

Во творештвото на Пирандело, како што е веќе споменато, провејува психолошкиот релативизам кој се огледува во меѓусебниот однос на човекот со другите луѓе или, пак, во односот што човекот го има сам со самиот себе.

Алхемија на 21 век

By

Крстевки како да го води мисла на Влада Урошевиќ од неговата најнова книга Седмата страна на коцката: Поезијата е откривање на скриените врски помеѓу нештата кои, низ така откриени врски, ја покажуваат својата суштина, но и суштината на светот.

Децата од планината Напф

By

Главните ликови во овој документарец се децата од планината Напф, планина што се наоѓа во срцето на Швајцарија. Филмот започнува со прекрасни пејзажи снимени во зима.

(Без)излезноста на (не)слободата

By

За струмичката театарска публика може да се каже дека е упатен и едуциран театарски аудиториум, отворен и за театарски проекти работени врз авангардните театарски концепти.