број 9

Сентиментални будали!

By

Дваесет Фејсбук статуси од еден страстен набљудувач на македонските прилики и неприлики, за кои одговорно тврдиме дека ќе измамат насмевка на вашите лица.

Центурија – сто роман реки

By

Дали може да си претставите книга составена од 100 романи, а секој „роман“ да биде долг само две страници? Тоа го постигнал Манганели со овие лежерни, комични, шармантни и луцидни приказни.

Разбуди се и живеј

By

Мал осврт кон одбележувањето на годишнината од смртта на познатиот реге музичар Боб Марли кое се одржа во Градскиот парк во Скопје.

Вистинитоста на фабулата

By

Зошто потребата да се измислуваат приказни, зарем реалноста не е доволно интересна да го задржи подолго време нашето внимание или, пак, авторите имаат потреба да го напишат она коешто сакаат, а не можат да го изживеат и доживеат?

Зошто ја сакам Соња?

By

Соња ја сакам уште од мал. Таа беше првата што ми подаде рака кога одевме на училиште. Секогаш ме гушкаше по натпреварите и ми даваше од нејзините слатки.