број 4

Патот

By

Избор од десетина кратки песни кои не се хаику, но кои истовремено го имаат истиот сензибилитет, должина и продуховеност.

Лов

By

Последниот филм на Томас Винтерберг,„Лов“, кој беше номиниран за „Златна Палма” во Кан, е едно од поамбициозните изненадувањa кои ни доаѓаат од европската почва од минатата година.

Штипски театарски времиња (9 слики)

By

Мигновна или не, и сегашноста е сурово минлива, но минатото е стравотно минливо – тоа е неповторливо; па, така, остануваат спомените (особено запишаните), тој код на незаборавот, на трајното.

Градскиот ѕид

By

Градскиот Ѕид е единствената целосно изведена структура од планот на Танге која и ден денес останува влијателен елемент во градското обликување.