број 39

Карневалски слики 2013

By

Во четвртокот, 27 февруари 2014 година, во 19 часот, во НУЦК „Антон Панов“ во Струмица беше отворена изложбата на фотографии од конкурсот за карневалска фотографија „Карневалски слики 2013“

Тетоважа

By

Луси Белвуд (1989) е илустраторка и стрип-цртач која живее во САД. Честа тема во нејзините дела е морето и морепловството…

Извадок од „Куфер за тројца“

By

Ви претставуваме, ексклузивно, едно поглевје од „Куфер за тројца“ – прв роман на Живко Грозданоски, кој треба да биде објавен во текот на оваа година, во издание на „Или Или“.

Слово за Виктор Ерофеев

By

(Беседата беше одржана на 25.12.2013 година, на свеченоста во Македонскиот народен театар, кога на Ерофеев му беше врачена меѓународната книжевна награда „Табернакул“)

Ана Ростокина

By

Ана Ростокина е родена 1986 година во Москва. Дипломирала српски и англиски јазик во Москва и српска книжевност во Белград. Пишува поезија и кратка проза, преведува од и на руски, српски и македонски.