број 10

Кич и маргиналци

By

Еден новокомпониран македонски пејач, давајќи изјава за еден наш телевизиски медиум, меѓу другото, со право, рече: „Ако сакате да продадете нешто – тоа мора барем малку да содржи кич“.

Мојот живот

By

Пред неколку дена (18 мај) во близина на Санкт Петербург, Русија, почина режисерот Алексеј Балабанов, на возраст од 54 години. Освен со режија, тој се занимаваше и со продуцирање, пишување сценарија и глума.

Покер во Вилнус

By

Оваа книга е ремек-дело на огорченоста и на сарказмот. Таа е осуда на сето она што писателот Ричардас Гавелис сметал дека е погрешно во Литванија.

Секој циклус има свој циркус

By

Афоризмот како најкратката форма на уметничкото изразување на мислата (да не го споредувам со танга гаќичките), речиси и не остава место каде би можело нешто да се скрие.