Скопје, година IV, број 15, Октомври 2011-Април 2012, 2012
 
Насловна
Мисија
Издавач
Изданија
Импресум
Архива
Контакт
 
за изострен ум
Театар
Кројцеровата соната по штипски
 
Неверојатно е колку машка креативна енергија се троши да се разјаснуват женското однесување и неговите ефекти.
Димитар Влахов
Кон монодрамата Кројцерова соната, Народен театар, Штип.
Кројцерова соната (руски: Крейцерова соната, Kreitzerova Sonata) е новела од Лав Толстој, објавен во 1889 година и веднаш цензурирани од страна на руските власти. Работата е аргумент за идеалот на сексуална апстиненција и во длабочината на прво лице - Опис на љубоморен бес. Позднишев, главниот лик, се однесува на настани кои довеле до убивање неговата сопруга, во својата анализа, коренот на дело беа „животни испади“ и „свинска врска“ со кои се регулира односот меѓу половите.
Кројцеровата соната (монодрама) од Народниот театар во Штип ја одигра актерот Милорад Анѓелов во режија на Љупчо Брислиски, во рамките на фестивалот на Мултимедијалениот центар, УГД при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип. Ако сакате да видите како Лав Николаевич Толстој го објаснил деградирачкото влијание на љубомората која му предизвикала губење на рационалноста и емоционалнаоста на човекот... Погледнете ја претставата каде Позднишев (Милорад Анѓелов) вели дека жените никогаш не ќе уживаат еднакви права на мажите колку што мажите ги гледаат како предмети на желба, но сепак ја опишува нивната ситуација како форма на моќ над мажите, да се спомене колку општеството е насочено кон нивното задоволство и благосостојба и колку знам тие имаат над акции на мажите.
„Надворешената физичка и вербална женска експресивност е во постојан конфликт со неочекувано однесување, неспоредлив е бројот на мажи кои пишуваат и размислуваат повеќе за жените... неверојатно е колку машка креативна енергија се троши да се разјаснуват женското однесување и неговите ефекти... се чини дека вистината за жените едвај поминува по мозокот на мажите, бидејќи тој е толку еволутивно програмиран да слабо перцепира... терминот љубовник е несомнено поврзано со мажот, сите говорат за љубовник додека љубовница не е општ термин, љубовник е само ако жената е заинтересирана околу него, заљубеникот кој е исклучен од женското учество е ништо, љубовта е бесплатно учеството на жените, така да се каже... Кројцеровата соната е дело на целосната вистина за жената... кога некој постар вели дека жената треба да има „страв од мажот“ сè уште звучи како ехо на минатите времиња, бидејќи човек треба да инсистира на својот став дури и ако тој не е сосем точен...“
Кој не го прочитал во книга или гледал ова дело во театарска форма, се надевам дека ќе го стори тоа.
_________________
Димитар Влахов (Штип).
 
Ана Андроска, Лајка, масло на медијапан (2007), отворена во Чифте амам од 17 мај до 02 јуни 2012.
   
Antolog © 2011, Сите права се задржани