Демо

Ако добиеш писмо

By

Пет песни од Манушев, автор за чијашто поезија се вели дека доаѓа молскавично, како жесток изблик на понорница од карпа.

Три минути

By

Во рубриката предвидена за претставување македонски автор(к)и можете да прочитате еден краток и емотивен расказ од сè уште неафирмираната Конеска.

Писмо на среќата

By

Еден ден / добив писмо / што ми рече / дека сум среќен избраник / и ако не го прекинам / кругот / ќе доживеам голема среќа…

Патот

By

Избор од десетина кратки песни кои не се хаику, но кои истовремено го имаат истиот сензибилитет, должина и продуховеност.

Поети

By

Во еден дрвен долап / претворен во сеф / наместо азно / чувам книги / и старата икона / од дедо ми – / бледа и исчадена / од молитви и молби / упатени кон Бога.

Синхронизација

By

Кога кашлам до болка во желудникот / ти гориш од висока неизмерлива температура… Кога викам гласно, неуморно / ти стоиш пред мене гол… Четири песни, четири прошетки низ поетичноста на волшебното секојдневие.

На Скопје, по долго време

By

Срамежлив е градот кога му пишуваш песна / дури и кога има 16 споменици со борбено срце / и 900.000 спомени во човечко срце… Четири песни од поетесата Бистра Кумбароска.