Културата на слободата

By

Одличен есеј на нобеловецот Варгас Љоса во кој зборува за модернизацијата и нејзините последици по културата и културниот идентитет, како и за промените кои напредокот ги носи со себе.

Поети

By

Во еден дрвен долап / претворен во сеф / наместо азно / чувам книги / и старата икона / од дедо ми – / бледа и исчадена / од молитви и молби / упатени кон Бога.

Луѓето наши паметни и вицкасти

By

Избор од афоризми и хумористични изреки, поговорки или мисли од познати и не толку познати македонски културни, уметнички, општествени, политички и секакви други дејци.

Ѕирнете во нашето минато

By

Блогот „РетроМК“ е еден од оние блогови кои се посетуваат не само со задоволство, туку и со одредена доза на љубопитство поради прашањето – на какво изненадување ќе наидеме овојпат.