Марија Сотировска

Марија Соториовска е родена во Скопје, 1983 година;

– 2001, средно УПУ „Лазар Личеноски“, Скопје;
– 2006, дипломирана на ФЛУ во Скопје во класата на проф.
– Благоја Маневски;
– 2006, член на Друштво на ликовни уметници во Македонија
– 2011, Стекнат научно-уметнички степен, Магистер по ликовсни уметности од областа сликарство, на тема „Артифициелноста
на Мариово“ под менторство на проф. Благоја Маневски, на факултет за ликовни уметности во Скопје при Универзитетот „Св.
Кирил и Методи“ во Скопје;
– 2013, Педагошки – псохолошка и методска подготовка на факултет за ликовни уметности Скопје.

Самостојни изложби:

– 2007, „Текстурални симулации“,
Уметничка галерија – Куманово;
-2007, „Текстурални симулации“,
МКЦ , Скопје;
-2009, „Минато, Идно – Навраќање“
АРТ-И.Н.С.Т.И.Т.У.Т., Скопје
http://www.youtube.com/watch?v=ncD67PLhNlY ;
-2009, „Минато, Идно – Навраќање“
Центар за култура „Антон Панов“- Струмица;
– 2011, „Артифициелноста на Маријола “ , НУ Национална галерија на
Македонија, Мала станица – Скопје

Групни изложби:

– 2005, СИАБ, МГС, Скопје;
– 2005, 7 Биенале на млади уметници „Преку границите“ МСУ, Скопје;
– 2006, „Real Presence 5“- Белград;
– 2006, „Eklektizam“ Штипско културно лето;
– 2007, „Девојките знаат“-Line, Точка, Скопје;
– 2008, „IDG“Nо.4, во куќата на духовите, Црниче;
– 2009, 8 Биенале на млади „ Идентитет“ МСУ , Скопје;
– 2009, Биенале Скопје 2009 БЈЦЕМ „Седум порти“;
– 2009, „Обид нула“ АРТ- И.Н.С.Т.И.Т.У.Т., Скопје;
– 2010, „Поглед во иднината“ Подгорица, Црна Гора;
– 2010, „Заедно во Скопје“ КИЦ, Скопје.
– 2011, „Радост на живеењето“ Арт Фактор и КИЦ и Музеј на град Скопје.
– 2011, „Радост на живеењето“ Уметнички павиљон на Црна Гора, Подгорица, Црна Гора
– 2012, „МОМИ“ Кинотека на Македонија
– 2012, „Емитер Скопје“ ДЛУМ во соработка со Скопско лето 2012, Скопје
– 2013, „ Нераскажани приказни на суперхероините“, АРТ ФАКТОР и
Младински културен центар, МКЦ – Скопје

Leave a Reply

Your email address will not be published.